Att välja musik till olika tillfällen

Musik kan få ett event eller fest att bli mycket trevligare än tillställningar utan någon typ av musik. Det viktiga är att välja musik som passar med eventet. Det är till exempel inte så bra att spela hög rockmusik ifall du ska utöva yoga. Då är det en lugnare musik som är bäst.

Musiken kan förstärka budskap på olika sätt och du vill inte att musiken ska ge fel budskap på eventet. Här nedan kommer därför några tips på vad du bör tänka på beroende på vilket tillfälle du behöver musik till. Du som planerar en sorgsen stund, som en begravning, kan behöva kolla upp vilka regler som gäller för begravningsmusik eftersom det kan variera beroende på vilken typ av begravning som ska hållas.

Musik för födelsedagsfester

Ska du planera en fest är det mycket att hålla koll på, allt från mat till fest dekorationer. Det är inte jättesvårt att hitta fest dekorationer om du redan har en idé på tema på festen. Musiken däremot kan vara lite svårare att välja. Om någon fyller år kan det vara trevligt att välja musik som den personen gillar. Har du ett visst tema kan du leta efter musik som passar just det temat.

Musik vid träningspass

De flesta som tränar regelbundet har en viss musikstil som de gillar att lyssna på under träningen. Det sägs att musiken kan öka motivationen en hel del. Men precis som vid andra tillfällen är det viktigt att välja rätt musik vid olika träningstyper.

Vid gruppträningspass spelas det ofta en energisk musik och alla gör sina övningar i takt med musiken. Om du däremot vill styrketräna kan rock- eller rapmusik fungera bättre. Om du joggar sägs det att musik med snabbare takt kan motivera dig till att springa lite längre och snabbare. Det leder nämligen ofta till att du springer i takt med musiken och “glömmer bort” att du tränar.

Är yoga din favoritträning rekommenderas lugn musik. Gärna musik som får dig att känna dig mer avslappnad. Det sägs göra det lättare att utföra alla rörelser utan stress.

Bröllopsmusik

Musik till bröllop är endast en del du måste tänka på vid planeringen. Det är viktigt att välja musik som firar kärlek. Om du ska välja musik till både själva festen och inte endast vigseln kan det bli trevligt med romantisk musik som alla kan dansa till. Om du planerar bröllop till någon annan, och inte dig själv, fråga brudparet vilken musik de tycker om.