Musik får oss att må bra

Vi kan alla tänka på minst en låt som, när vi hör den, utlöser en känsla. Det kan vara en låt som spelades under vår första kyss, en låt som spelades på en av våra näras begravning, eller en låt som symboliserar en väldigt positiv tid i vårt liv. Vare sig det generar positiva eller negative känslor är musik en emotionell trigger. En forskning gjord vid American Music Therapy Association visade att musik har en väldigt djup anknytning till våra kroppar då rytm och melodi återspeglas i vår fysiologi.

Dopamin är en humörförstärkande kemikalie som produceras i vår hjärna. Denna kemikalie produceras bland annat när vi har sex, umgås med personer som vi älskar, när vi äter och när vi får komplimanger. Denna kemikalie har också visat sig produceras när vi lyssnar på musik som vi tycker om. En kanadensisk studie testade detta fenomen på sina deprimerade patienter. Man spelade musik som individen fått välja samtidigt som man under en längre period mätte personens depression. Det visade sig att musiken är en fungerande behandling för depression. Denna upptäckt har fått många doktorer, psykologer och psykiater att tänka om när det gäller behandling av både depression, stress och allmänt välmående.

Många företag har idag tagit del av denna information och implementerat musik på arbetsplatsen. I och med att musik både har en positiv effekt på humöret och en energigivande effekt hoppas arbetsgivare och företagsledare att denna implementation ska öka arbetarnas arbetsmoral och effektivitet. Både Google och Apple ryktas ha implementerat musik på sina respektive campus. Rekryteringsbyrån Theplace.se är ett företag med väldigt bra recensioner och en positiv utstrålning. Det är mycket möjligt att The Place har använt sig av musikens styrka för att uppnå en sådan fantastisk arbetsmoral. Ett av företagets ledord på deras hemsida är glädje, och deras arbetsresultat visar att det fungerar.

De fysiologiska och psykologiska fördelarna med musik sträcker sig dock längre än så. Det har också visat sig att musik är en extremt bra stressavlastare. Många studier stärker faktumet att lyssna på sin favoritmusik kan få oss att bli lugnare och mindre stressade. Detta har man upptäckt genom att studera individer med höga halter av stresshormonet kortisol. Efter att man spelat musik för dessa individer visade det sig att halterna av kortisol minskat. Studier fortsätter år efter år att upptäcka fördelar med att lyssna på musik. Förhoppningsvis kommer vi inom en snar framtid se ett än mer frekvent användande av musiken inom sjukvård och hälsa. Till exempel antar man för tillfället, utan tillräckliga bevis, att musik kan spela en viktig roll i behandling av Alzheimers då man har upptäckt att musiken kan ha en positiv effekt på vårt minne. Forskningen fortsätter att undersöka detta och hoppas inom en snar framtid ha tydligare resultat.