Musik på begravning

Att planera en begravning kan vara tungt. När någon som står dig nära har gått bort vill du gärna ge den personen ett så fint avsked som möjligt. Utöver att begravningsförrättaren berättar om personen utifrån de historier du har berättat är musik ofta ett viktigt inslag på begravningar.

Begravning hos Svenska kyrkan

En begravningsgudstjänst innehåller vanligtvis två till tre psalmer. Därutöver kan du välja ytterligare musikstycken. Prata med prästen och planera hur ceremonin ska utformas. I så stor utsträckning som möjligt vill du ju att avskedet ska bli såsom personen önskade. Några vanliga psalmer vid begravningar är:

  • Tryggare kan ingen vara
  • Var inte rädd
  • Blott en dag, ett ögonblick i sänder

Musik som personen gillade

Ett sätt att göra begravningen fin och personlig är att välja musik som personen som gått bort gillade. Musiken på en begravning behöver inte vara religiös oavsett om du väljer att ha den i en kyrka eller inte. Välj musik som väcker fina minnen av personen eller välj en låt från personens favoritband. Ta hjälp av begravningsbyrån för att göra en så fin begravning som möjligt. Om du anlitar lova begravningsbyrå kan de hjälpa dig att boka musiker, solister, band eller en kör. De kan också ge dig tips på olika former av begravningsmusik.

Eric Claptons Tears in heaven är en fin låt att spela på en begravning. Han skrev den om saknaden efter sin son som dog i en olycka när han var fyra år. En annan stark låt som kan vara väldigt berörande om det är ung person som har gått bort är Forever Young av Alphaville. Beatles The long and winding road eller Leonard Cohens Hallelujah är två andra fina låtar. Vill du välja svenska låtar har du till exempel Kents Utan dina andetag, Björn Skifs Håll mitt hjärta eller Ted Gärdestads För kärlekens skull.

Candle in the wind

Den kanske mest kända låten framförd vid en begravning är Candle in the wind. Efter att prinsessan Diana gick bort frågade hennes familj Elton John om han kunde skriva en hyllning till henne. Han skrev då om Candle in the wind som han tidigare spelat in till minne av Marilyn Monroe. Han framförde den på Dianas begravning. Det är den enda gången han har framfört den versionen. På konserter framför han endast originalversionen. Elton har sagt att han endast kommer att framföra den igenom om någon av prinsessans Dianas söner William eller Harry ber honom om det. En fri översättning av den inledande frasen är: Hejdå Englands ros, du kommer för alltid att växa i våra hjärtan. Elton John hade varit vän med Diana i många år och har berättat att det var oerhört svårt och overkligt att spela på begravningen. Han sa till sig själv att han inte fick bryta samman och att han skulle göra sitt absolut bästa utan att visa några känslor.