Chipmusik

Chipmusik, eller blipbop som genren ibland också kallas, är musik som bygger på de karaktäristiskt syntetiska ljud som datorer och spelkonsoler från 1980-talet frambringade. Det handlar om spelkonsoler baserade på 8-bitarsteknik, som Nintendos NES och Gameboy, men även om hemdatorer som kanske främst Commodore 64 (C64).

SID-chippets unika ljud

Just ljudchippet i C64:an, även känt som SID (Sound Interface Device), har nämligen ett väldigt säreget ljud eftersom det, till skillnad från motsvarigheterna i Nintendos konsoler, har filter som kan programmeras för varje enskild ljudkanal. De första årens spel till C64:an utnyttjade dock inte filtren i särskilt hög utsträckning utan det var först i början av 90-talet som kompositörerna började dra nytta av dem mer frekvent.

Hur denna typ av musik låter utan filter kan höras till exempel i C64-spelet Cauldron från 1985 där man är en häxa som flyger omkring på en kvast, likt en påskkärring, och ska akta sig för fladdermöss och andra fiender. Ett exempel på spel där SID-chippets ljudfilter används flitigt är i spelet The Last Ninja 3 från 1991, vars musik har komponerats av Reyn Ouwehand. Filtren används då, förutom till själva instrumenten, även för att skapa ljud som liknar vinande vind och forsande vatten.

Under 90-talet började dock ljudchippen i hemdatorerna och spelkonsolerna bli allt bättre och kunde spela upp samplade ljud som lät som riktiga instrument. Chipmusikkulturen levde dock kvar på den så kallade demoscenen och det var även vanligt förekommande att det lades in chipmusik i crackintron till de piratkopierade versionerna av spelen, eftersom dessa låtar tog väldigt liten plats jämfört med de som hade samplingar som instrument.

Kända artister som inspirerats av chipmusiken

Det har dykt upp flera musiker och retroinspirerade band som anammat det gamla klassiska chipsoundet i sina låtar. Ett exempel är Goto80 från Göteborg, eller Anders Carlsson som han egentligen heter. Han har dels släppt sin musik gratis på nätet men brukar dels även resa runt på demopartyn och liknande för att spela sina låtar live.

Mer allmänt kända svenska artister som Robyn har också influerats av chipsoundet då hon använt en Sidstation i några av sina låtar. Sidstation är en synthesizer som utvecklades av svenska Elektron 1999 och baseras på ett äkta SID-chip. Via vred och knappar på synten kan man då på ett enkelt sätt experimentera fram ljud från det gamla klassiska ljudchippet och använda i modern musikproduktion då synten även har ett MIDI-gränssnitt.

Ett annat exempel på hur mer etablerade musiker har låtit sig inspireras av den gamla spelmusiken från 8-bitarseran är låten Kernkraft 400 från Zombie Nation som kom ut 2004. Där har själva huvudslingan tagits rakt av från det gamla spelet Lazy Jones som släpptes 1984 till bland annat Commodore 64, ZX Spectrum och MSX.