Många drömmer om att starta ett band och ge sig ut på vägarna för att möta publikens jubel på små och stora scener. Och visst kan det kännas avlägset och svårt men faktum är att det inte är svårare än att sätta igång. Nu när skivförsäljningen minskar i takt med att fler och fler streamar musik via streamingtjänster som Spotify så kan det vara svårt även för framgångsrika band att leva på skivförsäljning. Men det betyder inte att ni ska låta bli att trycka upp skivor, då de ofta säljer ganska bra efter spelningar när publiken har en möjlighet att få dem signerade. Även LP-skivor har fått ett nytt uppsving och många band säljer till exempel egna t-shirts, badges eller en Hoodie med tryck som publiken kan ta med som ett minne och som också bidrar till att dra in pengar så att ni kan leva på er musik.
Skaffa replokal
Första steget förutom att starta själva bandet är givetvis inte att börja sälja merchandise även om det är en god idé även för små band på väg upp. Första steget är givetvis att skaffa en replokal där bandet kan utveckla sitt sound och repa inför spelningar. Replokal kan hittas via studiefrämjandet eller bland privata uthyrare och ibland också hos kommunen beroende på vart du bor.
Skriv egna låtar
Till en början duger det gott att spela andra bands låtar för att lära känna varandra i bandet och lära er vilken typ av musik ni vill spela, och inte minst hitta inspiration till era egna låtar. Förr eller senare måste ni givetvis börja skriva egna låtar om ni inte vill satsa på en karriär som coverband, vilket också är en möjlighet. Att skriva låtar är inte ett enkelt projekt och det är helt okej att skriva dåliga låtar i början. Det viktigaste är att fortsätta att skriva och förr eller senare kommer ni behärska konstformen. Det finns också gott om kurser man kan gå för att lära sig grunderna.
Ställ er på scenen
Vill ni lyckas som band så gäller det inte bara att repa, skriva låtar och hitta ert eget sound. Ni måste också ut och spela för publik, och ju oftare ni står på en scen desto bättre. Vart ni spelar till en början är inte det viktigaste. Det finns exempelvis många festivaler som tar emot demoband och kanske finns det någon bar eller föreningslokal i hemkommunen som arrangerar spelningar. Många politiska möten tar ofta in band och musiker, liksom bröllop, födelsedagsfester, allmänna fester och till och med vissa lokala pizzerior. Oavsett hur stor eller liten publiken är så ger varje speltillfälle scenvana och en möjlighet att testa låtarna utanför replokalen. Och för varje spelning ni tar så kommer ni närmare ert mål, oavsett om det är att spela på mindre klubbar i andra städer eller att en dag stå på scenen i Globen.