Vaggvisor kommer ofta från folkmusik

Sövande vaggvisor

Vaggvisor är en sorts visor som antingen skrevs med avsikt för, eller blivit allmänt använda för att hjälpa barn att sova. I norden går de allra oftast i moll, med en enkel melodi och utförs oftast acapella eller med ett eller ett fåtal instrument. Hur vaggvisor låter skiljer sig dock väldigt mycket mellan olika kulturer och platser i världen. De kommer oftast ur folkmusik vilken ju är specifik för varje region i världen. I Sverige, Norge och Danmark är de ofta gamla folksånger eller psalmer som fått alternativa texter för att passa för barn. Vissa barnvisor har dock texter som är bra mycket mörkare än man skulle kunna tro vid första anblicken. Den svenska visan “uti vår hage” är egentligen en minnesramsa för hemmagjort abortmedel.

Naturen är ett vanligt tema

Den engelska barnvisan “Ring around the rosie” handlar om de utslag som visade sig på huden vid de första symptomen på pestsmitta. Vaggvisor är alltså som all folkkultur påverkad av samhället de skapas i. Man sjöng om det som var viktigt i vardagen för vanliga människor. Men att få barn ska ju inte handla om abort eller pest, det ska ju handla om kärlek, lycka och en blöjtårta. Nya föräldrar behöver inte oroa sig, det finns massor av vackra svenska vaggvisor som inte är inspirerade av död eller elände. Både sådana som kommer ur gammal svensk folkmusik som “När månen vandrar”, och klassisk musik med nu text till exempel “Blinka lilla stjärna”. Så sjung för dina barn ofta, det finns studier som visar att det både främjar deras musiköra, deras förmåga att somna och till och med deras psykiska och neurologiska hälsa långt fram i livet. Det gör inget om du inte är särskilt bra på att sjunga, vaggvisor har nästan alltid en enkel melodi och få ackordbyten. När barnen är riktigt små är faktiskt det vesäntliga att du bara gör ljud, vibrationerna mot din hud uppfattas som lugnande.

Astrid Lindgren och vaggvisan

Sång hjälper barn att somna

Ett av våra största tillskott till den nationella samlingen vaggvisor är Astrid Lindgrens filmer som blivit omåttligt populära över hela världen. I Ronja Rövardotter hördes “Vargsången” och en kniv från filmen såldes nyligen för en hutlös summa pengar. En annan sång från en av Astrids filmer som blivit en populär vaggvisa är den sorgsna “Kalle Theodor” från Pippi Långstrunp på de sju haven. Sången handlar om den lille sjömannen som förliste med sitt skepp under en storm, och som man fortfarande kan höra ropa “hej hå” under stormiga nätter. Intressant nog har låten samma ackordföljd som både Trollmors vaggvisa och den över hela norden kända “Vyssan lull”. Kanske har detta att göra med att om en melodi associeras till sömn av många barn så kan andra sånger som liknar den också användas som vaggvisa eftersom barnens hjärnor vet att när de hör melodier av de slaget är det dags att sova. Som en musikalisk version av Pavlovs berömda experiment där hundar lärde sig att associera ljudet av en klocka med att det var dags att få mat. Sjung ofta för dina barn, det är både nyttigt och trevligt.