Vackra låttolkningar på bästa sändningstid.

TV-programmet “Så Mycket Bättre”

“Så mycket bättre” är TV-programmet som svenskarna tog till sina hjärtan redan efter första säsongen 2010. De första svenska artisterna som tog språnget och medverkade i den nya serien var den numera avlidna Barbro Lill-babs Svensson, samt Christer Sandelin, Lasse Berghagen, Petter, Plura Jonsson, September och Thomas Di Leva. Programmet etablerade sig redan då som ett av TV4:s mest populära produktioner och har sedan starten kontinuerligt legat på ungefär 1.5 miljoner tittare per avsnitt. Produktionen har också vunnit TV-priset Kristallen hela tre gånger i kategorin “bästa underhållningsprogrammet”. Efter varje säsong släpps också ett musikalbum med coverlåtarna från serien.

Vackra låttolkningar på bästa sändningstid.

I “Så mycket bättre” bor sju artister tillsammans i åtta dagar. De vistas inte på något hotell med billiga sängar och vackra middagar, utan här placeras alla på en herrgård med natursköna omgivningar. Köket är det naturliga navet, där dagarna oftast tar sitt avstamp innan de ska ge sig ut på det uppdrag som gäller för dagen. Varje artist har en egen dag och bestämmer programpunkterna mellan måltiderna. Ofta utmynnar det i någon aktivitet som ligger artisten varmt om hjärtat även till vardags. Genom åren har vi fått se våra mest folkkära artister måla tavlor, surfa, fågelskåda och spela teater. Artisterna serveras lunch och middag tillsammans, då de också uppträder för varandra och gör tolkningar på varandras låtar.

I programmet får vi se huvudpersonens karriär och livsöde skildras genom klipp och personliga intervjuer. Detta är en av orsakerna till att programmet är tämligen unikt och är en del av anledningarna till att serien blivit så populär. Artisterna blir vanliga människor inför våra ögon, med kämpiga perioder och utmaningar bakom sig, precis som vi andra har haft. Som tittare känner du att du kommer närmare artisten. Den sista dagen av vistelsen har de senaste åren ägnats åt en avliden artists musik och deltagarna gör tolkningar på personens alster. En anhörig till musikern som hyllas deltar också i det avsnittet.

Personliga intervjuer varvas med musik.

Konceptet med en blandning av svenska artister som tokar varandras låtar har varit en megahit i flera europeiska länder. Programidén kommer från första början från Holland, där många av våra svenska produktionsbolag köper sina programidéer. I våra grannländer har konceptet också gjort succé och i Norge sänds “Hver gang vi møtes” varje år. I Finland och Danmark sänds motsvarigheterna “Vain elämä” och “Toppen af poppen” på bästa sändningstid.