Musikalen Book of Mormon – musik och komedi i ett

Musikaler kan visserligen, precis som filmer, ha mycket varierande handling, men många blir ändå förvånade när de för första gången får höra en beskrivning av handlingen i The Book of Mormon: två unga missionärer från mormonkyrkan åker till norra Uganda för att konvertera lokalbefolkningen, och stöter på allt från aids till afrikanska krigsherrar. Än mer förvånande är dock hur rolig musikalen är, trots sin svarta handling. Att den är rolig är uppenbarligen något som många är eniga om – The Book of Mormon är en Broadwaysuccé, och har satts upp med lika stora framgångar i West End. År 2017 kom musikalen till Sverige, och det var inte bara den första gången som musikalen spelades utanför Storbritannien eller USA, utan även första gången musikalen översattes till ett annat språk. I de svenska rollerna ses bland annat Linus Wahlgren och Per Andersson, i huvudrollerna som äldste Kevin Price och äldste Arnold Cunningham.

Skaparna bakom musikalen är Matt Stone, Trey Parker och Robert Lopez. De två förstnämnda är även skaparna av tv-serien South Park, och fans av serien kommer att känna igen mycket av humorn i musikalen, liksom det faktum att de inte väjer undan för hädelser, fula ord och mycket annat som skulle kunna förolämpa en känslig publik.

Om du själv drömmer om en karriär i musikalvärlden, antingen som skapare eller som medverkande, kan det vara bra att känna till att du kan fakturera utan F-skatt med hjälp av företag som Frilans Finans. Eftersom det kan vara svårt att slå igenom i underhållningsbranschen, kan det nämligen vara bra att kunna genomföra sina första uppdrag samtidigt som man behåller sitt vanliga jobb. När man sedan väl har etablerat sig kan man ta steget till att satsa helhjärtat på musikalvärlden.