Inte det du tror

 

Att konst tolkas olika av olika människor är ett känt faktum, men ibland kan saker och ting gå riktigt snett. Som till exempel då den kärlekskranke tonårspojken dedicerar låten Every Breath You Take till föremålet för sin lusta, eller varför inte när amerikaner patriotiskt viftar sina flaggor till Born in the USA.

När Sting skrev låten Every Breath You Take blev den snabbt en jättehit som än idag spelas på alla radiostationer. Låten, som vid första lyssningen verkar handla om en stor passion, handlar i själva verket om en man som är besatt av en kvinna och följer hennes varje rörelse. En riktig stalker med andra ord. ”Varje andetag du tar…skall jag följa dig med blicken” sjunger han hotfullt.

Nättidningen Billboard tar upp flera exempel på låtar som har annan betydelse än vad man tror, bland annat Bryan Adams Summer of ´69 som inte alls är en nostalgisk resa till just den sommaren, utan som i själva verket handlar om den sexuella positionen med samma namn, och Princes Little Red Corvette handlar inte om en bil utan kvinnors könsorgan.

Visste ni att Bonnie Taylors Total Eclipse of the Heart egentligen är en vampyrlåt? Den skrevs ursprungligen åt en musikal om Nosferatu, men gavs sedan åt den brittiska sångerskan som gjorde den till en megahit på 80-talet. Lyssnar man på texten så finns dock vampyrreferenserna där: ”Föralltid börjar i natt”, sjunger hon och ”jag blir lite skräckslagen då du vänder dig om”.

Lady Gaga som inte är rädd för kontroverser har också bidragit med låtar som lätt misstolkas. Hennes Poker Face handlar inte om kortspel utan i själva verket om bisexualitet. Pokeransiktet hänsyftar till en kvinna kan hålla skenet uppe för sin man när hon i själva verket vill vara med en annan kvinna. Hennes förebild, Madonna, slog igenom med den stora succén Like A Virgin, som också den har en annan betydelse än den uppenbara. Istället för att handla om hur en kvinna känner sig som en oskuld är låten i själva verket skriven ur en mans perspektiv.

Och varför blir det lite snett när amerikaner tror att de sjunger med i en slags nationalsång då de hojtar Born in the USA? Bruce Springsteen förmedlar med sin sång hur illa Vietnamveteraner behandlades av sitt hemland då de kom tillbaks, så att vara ”född i USA” är i själva verket ironiskt.