Melodifestivalen – Sveriges musikfest

Även om långt ifrån alla svenskar tycker om eller är intresserade av Melodifestivalen, kan man nog med säkerhet säga att det är Sveriges mest sedda musikprogram. Faktum är att det är ett av Sveriges mest sedda tv-program, alla kategorier. År 2013 var till exempel det fjortonde året i rad som tävlingen var det mest sedda under året. År 2014 slogs dock Melodifestivalen av dess största konkurrent, nämligen Kalle Anka på julafton. Tävlingen, där vinnaren får representera Sverige i Eurovision Song Contest, har hållits varje år sedan 1958, med undantag från 1964, 1970 och 1976, då Sverige av olika anledningar inte deltog i ESC.

Sverige är ett land känt för sin musikexport även utanför Eurovision Song Contest, då vi har haft många framgångsrika grupper med internationella karriärer inom allt från pop och metal till housemusik. Även i ESC är Sverige ett av de mest framgångsrika länderna genom tävlingens historia, med sex vinster. Endast Irland har vunnit ESC fler gånger, med sina sju vinster. Framgången har gjort att många internationella Eurovision-fans följer den svenska uttagningen, det vill säga Melodifestivalen, och är väl förtrogna även med de artister och låtar som inte vann och kvalificerade sig till ESC. Det gör att ett deltagande i Melodifestivalen verkligen kan boosta en artists karriär, kanske framförallt i Sverige men även internationellt. Många artister som har deltagit i Melodifestivalen har blivit mycket populära framförallt bland barn – Melodifestivalen är ju i hög grad ett familjeprogram som både barn och vuxna tycker om. Några exempel på Mellodeltagare som blivit favoriter bland barnen är Samir & Viktor och Sean Banan. Om ditt barn är ett fan av Melodifestivalen, och ni ska köpa nya, glittriga kläder för att vara uppklädda inför finalen, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns mängder av barnkläder i olika stilar, även festkläder värdiga en riktig schlagerfestival.

Sedan 2002 har man betydligt fler tillfällen att bära sina schlageroutfits, eftersom Melodifestivalen då gjordes om så att man inte bara har en uttagning, utan fyra deltävlingar, en ”andra chans” och en final. Detta har inneburit att spektrumet av bidrag har blivit bredare, eftersom man har kunnat ta med 32 bidrag i tävlingen, istället för de ursprungliga åtta. Kanske har det också lett till att det vinnande bidraget håller högre kvalitet, då Sverige generellt har fått höga placeringar i ESC sedan det nya systemet infördes.