Att sjunga i kör

 

Ordet kör kommer ifrån grekiskans choros och tillhör en av det svenska folkets favoritsysselsättningar. Hela 600 000 svenskar sägs vara med i någon form av körverksamhet och fenomenet är spritt över alla åldrar. Här finns alltifrån glada amatörkörer till internationellt respekterade och prisbelönta kyrkokörer och bland årets populäraste evenemang är Allsång på Skansen.

Vill man gå med i en kör kan man vända sig till Sveriges Körförbund där det finns länkar till landets många körer. Här utannonseras även konserter och specialevenemang liksom tips om hur man kan marknadsföra sin kör.

Ska man gå på uttagning för att bli medlem i en kör finns det några saker man bör tänka på. Viktigast av allt är att man inte sjunger falskt, men det är också bra om man artikulerar väl. Eftersom det är många röster på en gång kan det bli lite grötigt, och om en körledare anser att du sluddrar sänks dina chanser att bli antagen. Det är också viktigt att komma ihåg att man ska bli en del av en större grupp av röster så försök att hålla rösten så neutral som möjligt. Att du kan sjunga i tusen decibel må vara bra om du vill bli hårdrockssångare men inte för en kör.

Vissa körskolor som Adolf Fredriks Musikklasser håller en hög standard när det kommer till sina körer. Det räcker inte med att ha en vacker stämma, man förväntas även lära sig alla stycken utantill och absolut inte stå med näsan i nothäftet under konserterna. Om alla gör det går ju ljudet i motsatt riktning så det är viktigt att man sjunger rakt fram och endast sneglar ner på noterna när stycket skall framföras.

Det är oerhört glädjande att framföra ett vackert musikstycke och skapar gemensamhet både mellan körmedlemmarna och deras publik.