När Mamma Mia kom till ön

 

När musikalen Mamma Mia framfördes på den brittiska scenen för första gången år 1999 var det nog inte många som anade vilken enorm succé den skulle komma att bli. Den har sedan dess framförts i över fyrtio länder och när den så småningom blev en film blev framgången ännu större. Idag anses den vara den mest inkomstbringande musikfilm i alla tider.

Filmen spelades delvis in på de två grekiska öarna Skopelos och Skiathos och sedan den kom ut år 2008 går den för fulla hus på den lokala utomhusbiografen flera gånger i veckan om somrarna. Turister som redan sett filmen flera gånger vill ändå uppleva den på plats och det hela har utvecklats till något av ett fenomen. Det går båtturer till inspelningsplatserna, musiken strömmar ur högtalarna under hela resan och lokalbor berättar anekdoter om hur det var när filmen spelades in.

Det finns till och med turister som enbart kommer till öarna för att de älskar musiken så mycket och det är inte ovanligt med spontan allsång så fort någon Abbalåt spelas. De glada trudelutterna har bidragit till den lokala ekonomin vilket välkomnats i grekernas kristid.