Rammstein

 

Den tyska industriella hårdrocksgruppen Rammstein har blivit något av ett fenomen i musikvärlden. Trots att låtarna är tunga och texterna mestadels är på tyska så har gruppen blivit populär bland alltifrån tonåringar till affärsmän med slips. En del av deras magi är scenframträdandena som närmast påminner om opera med hög budget och många eld- och ljuseffekter. Detta började bandet tidigt med då de var medvetna om att folk ofta inte förstod deras texter och därför behövde kompensera med fester för ögat.

Rammstein bildades år 1993 och har sedan dess sålt över 35 miljoner skivor. Deras rytmer, texter och bildspråk har ibland anklagats för att påminna om nazi Tyskland, men alla bandmedlemmar har alltid förnekat något samband. I själva verket handlar ofta deras låtar om religion och homofobi, vilket naturligtvis skapat kontroverser genom åren, och Rammstein är bland annat kultregissören David Lynchs favoritgrupp.

Att gruppen är tilltalande för så olika människotyper beror nog på deras oslagbara kombination av bombastiska tongångar och fantastiska föreställningar. Opera för upprorsmakare! Opera som är kul! Sedan får man inte heller glömma att bandet består av riktigt duktiga musiker och därför får respekt även av den etablerade musikvärlden.