Svenska succéer

 

Sverige må vara ett relativt folkfattigt land med sina ynka 10 miljoner, men trots det har man lyckats hamna högt upp på internationella topplistor när det kommer till musik. I utlandet vet man sällan att vi har ett kungahus men Abba känner man till, och alltifrån greker till amerikaner trummar igenkännande fingrarna i takt till låtar av Roxette, Cardigans, Robyn och Aviici.

Enligt musiktidningen The Atlantic tjänade Sverige år 1999 dubbelt så mycket per capita än USA på sin musik.

Det svenska musikfenomenet har hållit på längre än vad man kan tro; redan år 1974 fick Björn Skifs en världshit med låten Hooked on a Feeling, och den hamnade till och med på första plats på amerikanska Billboard. Just nu är Zara Larsson och Swedish House Mafia på topp och deras låtar hörs på klubbar över hela världen.

Man skall inte heller glömma att Sverige kommer på andraplats efter Irland i Eurovisionfestivalen med segrar som sträcker över många årtionden. Svenska producenter och musikvideoregissörer jobbar också med internationella stjärnor som Britney Spears, Madonna och Rammstein och år 2012 hade hälften av Billboards främsta hitlåtar skrivits eller producerats av svenskar. Inte dåligt för ett litet land i norden!