Köpa eller streama musik?

Idag släpps allt mer musik på marknaden och det kommer fram allt fler möjligheter att kunna lyssna på den. Förr fick man köpa kassettband eller olika typer av skivor för att lyssna på musiken. Sedan blev MP3 och liknande populärt och då kunde man helt plötsligt spela musik från en fil. Sedan dök olika streamingtjänster upp. Då började människor plötsligt att betala olika summor för att lyssna på musiken där istället. Innan kunde man betala för en skiva och sedan lyssna på den men nu öppnades möjligheten att betala en gång per månad och istället få lyssna på flera skivor, så ofta man ville. Med streamingtjänsterna öppnades helt nya möjligheter att finna ny musik att lyssna på och nya favoritartister att gilla.

Fördelar med att streama musik

En av fördelarna med att streama musik är att man kan finna anonyma artister på Spotify och göra dem till nya favoritartister. När man fick köpa enstaka skivor köpte man ofta sådana från artister man visste att man gillade. Med en streamingtjänst kan man lyssna på obegränsat antal artister och skivor och trots detta inte betala för mer än någon enstaka skiva i månadsavgift. En annan fördel med att streama musik är att man inte behöver släpa med sig massa skivor eller band när man ska iväg någon stans. Man kan också lyssna i flera enheter, till exempel mobiltelefoner, surfplattor, datorer och TV apparater. Dessutom är kvaliteten ofta betydligt bättre i de streamade varianterna av låtarna än vad den är i till exempel MP3 version eller på CD. Med en streamingtjänst kan man också själv ställa in ljudeffekter och mycket annat, vilket gör att man kan få precis det ljud man vill.

Fördelar med att köpa musik

En fördel med att köpa musik är att den ofta kan köpas billigt, till exempel på Ullared. Om man bara vill ha tag på en enstaka CD kan man spara mycket pengar på att köpa den. Då kan man dessutom lyssna på den så länge man vill, utan att behöva betala varje månad. En annan fördel är att man vet att musiken finns kvar på CD:n. En streamingtjänst kan bli tvungen att ta bort musiken av olika anledningar. När det gäller CD skivor kan de dessutom bli värda en hel del pengar. Om man bara har sin musik på en streamingtjänst äger man ingenting fysiskt utan det enda man får lov att göra är att lyssna på musiken så länge man betalar för sig. Det finns alltså flera fördelar med att fortfarande använda CD.